Selecteer een pagina

Over Werfklei

Atelier Werfklei is ontstaan in een grote werfkelder aan de Oudegracht onder stadskasteel Payenborch in het historische stadscentrum van Utrecht. Inmiddels is Werfklei verhuisd naar de creatieve broedplaats Vechtclub XL net buiten het centrum van Utrecht. Atelier Werfklei beschikt over alle materialen, gereedschappen en veel ruimte. Er zijn elektrische draaischijven, ruimte voor glazuur-en decoratie technieken, 2 ovens en een goede werksfeer.

In het atelier wordt keramiek geproduceerd en cursussen verzorgd. Sinds 2021 geeft Werfklei cursussen en workshops op de riante Potterij van Bronlaak te Oploo (NB). In Sint Anthonis vindt je Werfklei ‘buiten’. Weg van de drukke stad in de rust van Noord Brabant.

Onze Docenten

Reinier Sinke

Reinier Sinke richtte Atelier Werfklei op toen hij het atelier overnam van Kees Agterberg in een oude Werfkelder in hartje Utrecht. Reinier studeerde o.a. aan de HKU en de Nederlandse keramiekopleiding. Sindsdien geeft hij lessen en workshops. Reinier is de maker van; Kill Your Darlings, 5 star storage jars, baby op schaal, No elephants allowed en RGS.

Iris Duivenvoorden

@mycupofclay

Iris heeft in 2018 haar passie voor pottenbakken ontdekt. Sinds haar eerste les bij Werfklei, is ze niet meer achter de draaischijf weg te slaan. Ze vindt het leuk om alle mogelijkheden die keramiek heeft te bieden te ontdekken. Klei is een veelzijdig product, dit zorgt ervoor dat ze steeds opnieuw geïnspireerd raakt. Iris houdt van kleur een maakt vooral gebruiksgoed.
Haar werk is te zien op Instagram.

 

Anne Kuchen

Anne Kuchen is autonoom beeldend kunstenaar. Ze maakt keramisch gebruiksgoed en combineert dit met haar grafische werk. Ze is afgestudeerd in fine art & design in education aan de HKU. Voor de kunstacademie verzorgt ze de seminars in atelier Werfklei.

Hiu Jen Lai

werkt sinds 2014 als een beeldend avonturier. Dit houdt in dat ze zowel autonoom beeldend werk maakt als kunstzinnige lessen verzorgt. Ze is afgestudeerd in Fine Art & Design in Education aan de HKU. Ze begon in de les bij Kees en is sindsdien zo gefascineerd door klei en draaien, waardoor pottenbakken een onderdeel is geworden van haar avontuur.

Kees Agterberg

@keesagterberg

Is op sabbatical en geniet momenteel van zijn atelier in Portugal zie: www.aceramica.nl

Studeerde aan de kunstacademies van Utrecht en Amsterdam.
Daarna werkte hij in verschillende keramiekwerkplaatsen in Nederland en Portugal en startte zijn eigen atelier en Pottenbakkerij Artigas. Daar maakt hij vrij werk en werkt hij in opdracht. Kees Agterberg werkt met steengoed en porselein: kleisoorten die beide een karakteristieke uitstraling hebben. Door het aanbrengen van glazuurlaag over glazuurlaag bereikt hij de gewenste kleur, diepte en krijgt zijn keramiek de kenmerkende uitstraling.

Ton van Schagen

Werkt sinds 2000 als draaier en ontwerper bij Mobach keramiek in Utrecht. Hij studeerde keramiek en schilderen/grafiek aan de Gerrit-Rietveld academie in Amsterdam. Ook heeft hij de opleiding keramiek aan de SBB Midden Holland in Gouda gevolgd. Naast zijn werk bij Mobach maakt hij eigen werk. Ton heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in raku-keramiek, vervaardigd uit porselein of steengoed, al dan niet vermengd met zilverzand. Momenteel is zijn werk te koop in atelier de Test in Zuidzande.

Annelies Posthuma

@clementclays @cirsium

Is afgestudeerd aan de vakmanschapsopleiding tot keramist van Ambacht Nederland. Sindsdien is ze atelierbeheerder bij Werfklei in de Vechtclub XL. Daar maakt Annelies haar eigen keramiek: handgedraaid en gegoten in kleine oplages en unica. Ze maakt gebruikskeramiek zoals kopjes, bekers en schalen, vazen, bloempotten, vogelhuisjes en porseleinen sieraden. Annelies maakt samen met haar dochter Didem Senay (Tattoo artist met een werkplek tegenover Werfklei) series van porseleinen kopjes en bekers waarvoor Didem de illustraties ontwerpt. Kijk voor meer informatie op Instagram.

Sophie Wiegersma

@phiasophia

Sophies liefde voor keramiek is nog relatief jong, maar daardoor niet minder groot. Sophie heeft een achtergrond in muziek en studeerde in 2017 af aan het conservatorium. In de muziek miste ze echter een tastbaar eindproduct, waardoor ze op zoek ging naar een concretere vorm van creëren. Toen ze begin 2018 haar eerste kennismaking met keramiek had viel ze als een blok voor dit ambacht. In het werk dat ze maakt gebruikt ze de sgraffito techniek, waarbij ze zich laat inspireren door vogels, dieren en natuur. Sophie verzorgt korte en meerdaagse workshops.

Anne-Fleur Kan

@florainthegarden

Anne-Fleur maakt werk geïnspireerd door het lichaam en vind werken met klei vooral het leukste wat er is.

Puck Huizenga

@KeramiekvanPuck

Puck is afgestudeerd aan de HKU en nu werkzaam als freelancer in de textielwereld.
Daarnaast gaat haar tijd vooral naar keramiek en is het niet meer weg te denken uit
haar leven. In 2019 is ze begonnen als cursist bij Werfklei en inmiddels is die plek
ingeruild voor een assistenten functie in het atelier en geeft ze les. Bij de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda volgt ze de driejarige
opleiding tot keramist. Haar werk is te zien op instagram.

 

Jolanda Muurman

 “Klei is een fascinerend materiaal en het is minstens zo fascinerend om mee te werken. Als klein kind probeerde ik al tuinaarde te mengen met tandpasta m een kleiachtige massa te maken. Jaren later heb ik met succes de opleiding tot keramist gevolgd bij de SBB te Gouda en me na de basisopleiding verder gespecialiseerd in draaien en glazuren. Ik leer iedere week weer van het lesgeven en ben nog lang niet doorgedraaid!”

Jolanda verzorgt glazuurlessen bij Werfklei en geeft les bij de aardewerkplaats www.deaardewerkplaats.nl

Fleur van der Laan

Vanaf het eerste moment dat ze haar handen in de klei stak was het liefde op het eerste
gezicht! Ze experimenteert met pigmenten en het inkleuren van klei. Fleur maakt
gebruikskeramiek en verkoopt deze online. Met veel plezier verzorgt ze cursussen en
workshops bij atelier Werfklei.

 

Reinier Sinke

Reinier Sinke richtte Atelier Werfklei op toen hij het atelier overnam van Kees Agterberg in oude Werfkelder in hartje Utrecht. Reinier studeerde o.a. aan de HKU en SBB in Gouda. Sindsdien geeft hij lessen en workshops. Ook maakt hij eigen werk zoals de gegoten iPhone versterker, ‘baby op schaal’ en kommen en vazen met kristal glazuur. Momenteel is hij druk met het oprichten van een atelier in Sint Anthonis.

Jolanda Muurman

 “Klei is een fascinerend materiaal en het is minstens zo fascinerend om mee te werken. Als klein kind probeerde ik al tuinaarde te mengen met tandpasta m een kleiachtige massa te maken. Jaren later heb ik met succes de opleiding tot keramist gevolgd bij de SBB te Gouda en me na de basisopleiding verder gespecialiseerd in draaien en glazuren. Ik leer iedere week weer van het lesgeven bij Werfklei en ben nog lang niet doorgedraaid!”

Anne Kuchen

Anne Kuchen is autonoom beeldend kunstenaar. Ze maakt keramisch gebruiksgoed en combineert dit met haar grafische werk. Ze is afgestudeerd in fine art & design in education aan de HKU. Voor de kunstacademie verzorgt ze de seminars in atelier Werfklei.,

Hiu Jen Lai

werkt sinds 2014 als een beeldend avonturier. Dit houdt in dat ze zowel autonoom beeldend werk maakt als kunstzinnige lessen verzorgt. Ze is afgestudeerd in Fine Art & Design in Education aan de HKU. Ze begon in de les bij Kees en is sindsdien zo gefascineerd door klei en draaien, waardoor pottenbakken een onderdeel is geworden van haar avontuur. Hiu Jen geeft les op donderdagavond.

Kees Agterberg

@keesagterberg

Is op sabbatical en geniet momenteel van zijn atelier in Portugal zie: www.aceramica.nl

Studeerde aan de kunstacademies van Utrecht en Amsterdam.
Daarna werkte hij in verschillende keramiekwerkplaatsen in Nederland en Portugal en startte zijn eigen atelier en Pottenbakkerij Artigas. Daar maakt hij vrij werk en werkt hij in opdracht. Kees Agterberg werkt met steengoed en porselein: kleisoorten die beide een karakteristieke uitstraling hebben. Door het aanbrengen van glazuurlaag over glazuurlaag bereikt hij de gewenste kleur, diepte en krijgt zijn keramiek de kenmerkende uitstraling.

Ton van Schagen

Werkt sinds 2000 als draaier en ontwerper bij Mobach keramiek in Utrecht. Hij studeerde keramiek en schilderen/grafiek aan de Gerrit-Rietveld academie in Amsterdam. Ook heeft hij de opleiding keramiek aan de SBB Midden Holland in Gouda gevolgd. Naast zijn werk bij Mobach maakt hij eigen werk. Ton heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in raku-keramiek, vervaardigd uit porselein of steengoed, al dan niet vermengd met zilverzand. Momenteel is zijn werk te koop in atelier de Test in Zuidzande. Ton geeft les op maandagavond en dinsdagavond.

Annelies Posthuma

@clementclays @cirsium

Is afgestudeerd aan de vakmanschapsopleiding tot keramist van Ambacht Nederland. Sindsdien is ze atelierbeheerder bij Werfklei in de Vechtclub XL. Daar maakt Annelies haar eigen keramiek: handgedraaid en gegoten in kleine oplages en unica. Ze maakt gebruikskeramiek zoals kopjes, bekers en schalen, vazen, bloempotten, vogelhuisjes en porseleinen sieraden. Annelies maakt samen met haar dochter Didem Senay (Tattoo artist met een werkplek tegenover Werfklei) series van porseleinen kopjes en bekers waarvoor Didem de illustraties ontwerpt. Kijk voor meer informatie op Instagram.

Sophie Wiegersma

Sophies liefde voor keramiek is nog relatief jong, maar daardoor niet minder groot. Sophie heeft een achtergrond in muziek en studeerde in 2017 af aan het conservatorium. In de muziek miste ze echter een tastbaar eindproduct, waardoor ze op zoek ging naar een concretere vorm van creëren. Toen ze begin 2018 haar eerste kennismaking met keramiek had viel ze als een blok voor dit ambacht. In het werk dat ze maakt gebruikt ze de sgraffito techniek, waarbij ze zich laat inspireren door vogels, dieren en natuur. Sophie verzorgt korte en meerdaagse workshops.

Anne-Fleur Kan

@florainthegarden

Anne-Fleur maakt werk geïnspireerd door het lichaam en vind werken met klei vooral het leukste wat er is.

Iris Duivenvoorden

@mycupofclay

Iris heeft in 2018 haar passie voor pottenbakken ontdekt. Sinds haar eerste les bij Werfklei, is ze niet meer achter de draaischijf weg te slaan. Ze vindt het leuk om alle mogelijkheden die keramiek heeft te bieden te ontdekken. Klei is een veelzijdig product, dit zorgt ervoor dat ze steeds opnieuw geïnspireerd raakt. Iris houdt van kleur een maakt vooral gebruiksgoed.
Iris geeft les op zaterdagochtend, haar werk is te zien op Instagram.